Papa Django

Připravili jsme pro Vás rozhovor s DJem, cestovatelem a vášnivým sběratelem motýlků Papa Djangem. Kdo jste ho měli možnost vidět na živo, tak jistě víte, že jeho vystoupení jsou plná energie, skvělé hudby a tance. Papa Djanga jsme navštívili v Brně a zeptali jsme se například i na to, co si myslí o naší značce Ondracek BowTies a jak vypadá běžný den DJe.

IMG_20180719_135901_915

 

Co tě vedlo k tomu stát se electro-swingovým DJem?

Asi pre 6 rokmi, keď som už hrával ako DJ iný hudobný štýl, som počul prvú electro-swingovú výberovku. Totálne ma to dostalo, pretože to bolo niečo nové, zároveň svieže, tanečné, boli tam trúbky a saxofóny. Narozdiel od inej elektronickej hudby nebol electro-swing monotónny, ale úžasne melodický. Začal som ho ako DJ vyhľadávať viac a viac, až som ho mal v zásobe toľko, že som bol schopný zahrať set na party. Potom prišla ponuka hrať na tematickej swingovej party, ja som si vymyslel nové DJské meno, kúpil prvého motýlika a prvýkrát vystúpil ako Papa Django.

 

Máš oblíbený klub nebo festival, kde se ti nejlépe hraje?

Je ťažké vybrať len jeden klub alebo festival. Mám veľa obľúbených miest. Z festivalov je to určite Pohoda alebo Colours of Ostrava. Úplným unikátom pre mňa bolo hranie na Rainbow Serpent festivale v Austrálii. Z klubov mám rád brnenské Sono, ostravský Cooltour a pražskú Roxy. Ale obľubujem aj menšie kluby, kde je bližší kontakt s ľuďmi a atmosféra je často lepšia ako v hale pre niekoľko tisíc ľudí. Ale samozrejme aj to má svoje čaro, keď z pódia vidím, ako tancuje taká obrovská masa ludí.

 

Co má na tvou tvorbu největší vliv?

Z umelcov asi Ray Charles, Django Reinhardt alebo František Krištof Veselý, ktorých pesničky som aj zremixoval. Zistil som že nerád pracujem v štúdiu zatvorený sám. Vyhľadávam preto radšej šikovných producentov na kolaborácie. Vždy sa pri tom aj niečo nové naučím a baví ma ten proces tvorby, keď medzi nami funguje určitá hudobná chémia. Vtedy to ide samo a za pár hodín spravíme viac, ako ja sám za niekoľko dní.

2018-07-16 07.40.06 1 

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Zakaždým inak. Stále trávim viac času vystupovaním a organizovaním eventov ako hudobnou produkciou v štúdiu. To sú úplne rozdielne dni. V štúdiu beriem hodiny klavíru, takže často cvičím hru na klavíri, alebo otvorím Ableton a len tak improvizujem, prípadne pracujem na nových remixoch. Keď riešim organizáciu party, je to hlavne o e-mailoch a telefonátoch s klubmi, hudobníkmi, performermi, grafikom, social media managerom, produkčným. Taký event sa začína pripravovať pol roka dopredu a často ich riešim súbežne viacero v rôznych mestách.

 

Jaký je pak samotný den D, den party?

Pri party, ktorú organizujem ja, deň D vždy veľmi prežívam, hoci sa tomu venujem už 11 rokov. Tŕpnem, aby prišlo dosť ľudí a nič sa nepokazilo. Ten pocit, keď ľudia odchádzajú spokojní, vytancovaní a s úsmevom, za to ale stojí. Keď mám vystúpiť na party, ktorú organizuje niekto iný, je to o cestovaní do daného mesta, zvukovej skúške, check-ine na hoteli, návrate do klubu, pokecaní v backstagei, odohraní setu so 100% nasadením a párhodinovom spánku na hoteli. Na druhý deň sa vraciam buď domov, alebo cestujem do ďalšieho mesta.

 

Co z toho, co víš nyní, by sis přál vědět už v 18 letech?

Určite by som chcel už vtedy vedieť hrať na nejaký hudobný nástroj a vybral by som si vysokú školu, ktorá by bola prínosom pre moju prácu. V 18 som ešte ale bohužial nevedel, že sa môj život bude uberať týmto smerom. Vtedy som túžil cestovať po svete, preto som študoval geografiu a kartografiu. Ale vlastne aj to sa mi splnilo, pretože vďaka DJingu veľa cestujem a spoznávam nové miesta a kultúry.

IMG_20180601_084445_367 

Jak bys popsal naši značku Ondracek BowTies někomu, kdo o ní ještě neslyšel?

Povedal by som mu, že sa za značkou skrývajú mladí, nadšení, snaživí ľudia z jižních Čech, ktorí vyrábajú krásny a originálny produkt. Je to designovka a skvelý darček. Motýlikov som už videl mnoho a rôznych, ale ručne kovaný zatiaľ len od Ondracek BT.

 

Který motýlek od Ondracek BT se ti nejvíc líbí?

Asi to vyhrá Mr Dot, pretože ho môžem kombinovať s klasickou bielou aj denimovou košeľou, ktoré nosím bežne, aj s takou trocha netradičnou pásikavou. Zároveň mi ladí ku všetkým mojim klobúkom.

Zpět do obchodu